Az IASGO-t 1988-ban alapították Amszterdamban. A szervezet taglétszáma folyamatosan bővül, ma már több mint 70 országban működik nemzeti IASGO-tagozat, ami nagymértékben segíti a képzési igények felmérését. A szervezet fő célja mindig is az volt, hogy a folyamatos képzés jól strukturált és pontosan szervezett rendszerének kialakításával globalizálja az orvosi tudást. Hiszünk abban, hogy az orvostudomány szakértelme a Föld minden emberének tulajdona, és hozzáférhető kell, hogy legyen,minden diszkriminációt kizárva, intézményi vagy nemzeti szinten minden olyan beteg számára, aki a túlélésért küzd nagy erőpróbát jelentő ill. életét veszélyeztető betegsége miatt.

Ezt a filozófiát követve szervezzük meg fennállásunk óta minden évben – az éves világkongresszusunk mellett – a haladó posztgraduális továbbképzéseinket. E program fő jellemzői a több tudományágat átfogó struktúra és a multinacionális elérhetőség. Ezeket a továbbképzéseket mindig a nemzeti egyetemekkel vagy állami hivatalokkal szoros együttműködésben szervezzük azzal a céllal, hogy a résztvevők megismerhessék a sebészet, az onkológia, az endoszkópia és az intervenciós radiológia legújabb eredményeit. 

A multidiszciplináris együttműködés egyedülálló lehetőséget biztosít a tapasztalatcserére és arra, hogy megismerhessük a különböző szakterületek indikációit és korlátait, elsősorban a gasztrointesztinális rosszindulatú daganatok kezelésével kapcsolatban. Ezek a megbeszélések nagyszerű lehetőséget biztosítanak olyan találkozási pont meghatározására, ahol az egyik tudományág kiegészíti a másikat oly módon, hogy minden egyes beteg megkapja a számára legmegfelelőbb kezelést. Az elmúlt évtized során kiterjesztettük programunkat az onkológia területén elért legfőbb előrelépések bemutatására is, és Európa, az Egyesült Államok valamint Ázsia legfontosabb tudományos központjai világklasszis egyetemeinek támogatását élvezzük. Szándékunk propagálni az áttétes rák kutatásában elért legújabb eredményeket a sebészeti és gasztroenterológiai előrelépésekkel párhuzamosan.